ARCHITECTUUR

Wim de Bruijn is verantwoordelijk voor de bijzondere architectuur van het Havenkwartier. Hij hield daarbij rekening met de omgeving, waaronder Winkelcentrum De Baronie en de rijke geschiedenis van het gebied.

 De Bruijn vertelt: “Het Baronie-gebied (Groot Baronie) wordt gekenmerkt door de spraakmakend gerenoveerde Baronie-fabriek. De nieuwe gebouwen hieromheen volgen op eigentijdse wijze de architectuurkenmerken van dit gebouw. In Baronie Haven wordt deze ontwerpgedachte verder doorgezet om de gebieden niet alleen stedenbouwkundig, maar ook architectonisch te koppelen.”

LEVENDIGHEID AAN DE PASSAGE

“Het Havenkwartier kenmerkt zich door de levendigheid van winkels en atelierwoningen aan de winkelstraat naar de Rijnhaven met zijn horeca, boulevard en verblijfsteiger. Het is gesitueerd aan de passage tussen het plein en de boulevard. De begane grond van de atelierwoningen vormen een fijne werk-winkelruimte met een binnentrap naar de woonverdieping. De woning heeft een ruim terras aan de fraaie daktuin. Tevens zijn hier boven nog twee lagen kleinere huurappartementen van de Havenmeester aanwezig met een balkon. Deze zijn ontsloten via een galerij. Aan de Prinses Margrietlaan zijn nog een vijftal ruime bedrijfswoningen ontworpen met een ruime werkruimte op de begane grond met een bovengelegen woonhuis in twee lagen. Ook deze woningen hebben een fraai dakterras op de daktuin.”

ONDERDEEL WOON-WINKEL-WERKGEBIED

“Samen met Winkelcentrum De Baronie functioneert Baronie Haven – wat naast het Havenkwartier ook uit de Havensuites, de Havenmeester en het Havenhuys bestaat – straks als één levendig woon-winkel-werkgebied. Het bestaande plein bij De Baronie wordt in de eindsituatie voortgezet in Baronie Haven. Na afronding zal het een volledig verkeersvrij gebied zijn met alle parkeerplaatsen uit het zicht, onder of achter de gebouwen.”